Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες συμμετέχει σήμερα (22/1/24) ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Κύριο αντικείμενο του Συμβουλίου θα είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, και έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν σε αυτό οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ, της Παλαιστίνης, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου.
Ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα
Προσερχόμενος ο κ. Γεραπετρίτης, τόνισε ότι «το οποιοδήποτε σχέδιο ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή θα πρέπει να περιλαμβάνει, την απόλυτη καταδίκη κάθε μορφής τρομοκρατίας, την απελευθέρωση των ομήρων, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η συζήτηση της επόμενης ημέρας και τρίτον, να υπάρξει μία προοπτική, η οποία θα είναι βιώσιμη».
Ο Υπουργός Εξωτερικών προσέθεσε ότι «η δε, αρχιτεκτονική ασφαλείας της περιοχής να τελεί υπό την προστασία της διεθνούς κοινότητας. Η περαιτέρω καθυστέρηση σε μία τέτοια κρίσιμη φάση δεν μπορεί να είναι επιλογή». Επίσης επισήμανε ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει τη διάνοιξη περισσότερων ανθρωπιστικών διαδρόμων».
Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία του για όσα συμβαίνουν στο Ιράκ, τον Λίβανο και τη Συρία, ενώ αναφέρθηκε στον κίνδυνο στον οποίο βρίσκεται η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.
Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε:
«Συναντιόμαστε σήμερα, υπό αντίξοες συνθήκες, σε μία εξαιρετικά κρίσιμη φάση του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα πρέπει άμεσα να διαχειριστεί τρία κρίσιμα ζητήματα. Το πρώτο είναι το ανθρωπιστικό. Υπάρχει μία σοβαρότατη επιδείνωση ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Η Ελλάδα υποστηρίζει τη διάνοιξη περισσότερων ανθρωπιστικών διαδρόμων, έτσι ώστε να μπορέσει, χωρίς προβλήματα, να εισέλθει στις πληγείσες περιοχές η ανθρωπιστική βοήθεια και να αποκατασταθούν οι βασικές υποδομές.
Δεύτερον, θα πρέπει άμεσα να διαχειριστούμε το ζήτημα της μη διάχυσης των εχθροπραξιών. Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για όσα συμβαίνουν σήμερα στον Λίβανο, στη Συρία, στο Ιράκ, βεβαίως, στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας βρίσκεται υπό σοβαρό κίνδυνο.
Και τρίτον, θα πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για την επόμενη μέρα, παρέχοντας μία προοπτική στις δύο πλευρές και ιδίως, στην παλαιστινιακή πλευρά. Σήμερα, θα βρεθούμε με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας. Είχα την ευκαιρία να συναντήσω και τους τρεις, όπως και τους Αρχηγούς κρατών και τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου. Είναι κρίσιμη η συμβολή τους στην αποκλιμάκωση της κρίσης.
Το οποιοδήποτε σχέδιο ειρήνευσης θα πρέπει να περιλαμβάνει, πρώτον, την απόλυτη καταδίκη κάθε μορφής τρομοκρατία. Θα πρέπει, δεύτερον, να περιλαμβάνει την απελευθέρωση των ομήρων, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η συζήτηση της επόμενης ημέρας και βεβαίως, τρίτον, να υπάρξει μία προοπτική, η οποία θα είναι βιώσιμη. Η δε, αρχιτεκτονική ασφαλείας της περιοχής να τελεί υπό την προστασία της διεθνούς κοινότητας. Η περαιτέρω καθυστέρηση σε μία τέτοια κρίσιμη φάση δεν μπορεί να είναι επιλογή».
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε επισκέψεις σε Αίγυπτο, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία, ενώ είναι ο μόνος ΥΠΕΞ που έγινε δεκτός τόσο από τον Ιορδανό βασιλιά, όσο και από τον πρόεδρο της Αιγύπτου.
Πριν την έναρξη του Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε πρόγευμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου.
Την Τρίτη 23 Ιανουαρίου θα συγκληθεί το 10ο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Αιγύπτου, στο οποίο θα συμμετάσχει ο κ. Γεραπετρίτης. Όπως τονίστηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο, η Ελλάδα είναι υπέρμαχος της στενής σχέσης Αιγύπτου-ΕΕ.
Η ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου περιλαμβάνει, επίσης, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις εξελίξεις στις σχέσεις Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.
Ο κ. Γεραπετρίτης, μετά τη λήξη του Συμβουλίου, αναμένεται να συναντηθεί με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.
Πήγη:www.ertnews.gr