www.tinos24.gr
Thrombectomy 640x426
ΕΙΔΗΣΕΙΣΥΓΕΙΑ

Εγκεφαλικό: Πώς η θρομβεκτομή μειώνει τον κίνδυνο της αναπηρίας

Κοινοποίηση

Η άμεση αντιμετώπιση στην οξεία φάση του εγκεφαλικού είναι ζωτικής σημασίας. Μια τέτοια θεραπεία, η θρομβεκτομή, περιλαμβάνει την μηχανική αφαίρεση ενός θρόμβου αίματος στον εγκέφαλο.

Είναι γνωστό ότι ο χρόνος είναι ζωτικής σημασίας στους ασθενείς με εγκεφαλικό και πως μέσα στις πρώτες 6 ώρες υπάρχουν πολλές πιθανότητες επιβίωσης και αποφυγής της αναπηρίας. Μία νέα μεγάλη διεθνής έρευνα δείχνει ότι ακόμη και όσοι διαγνώστηκαν αργότερα εντός 12 ωρών μπορούν να επωφεληθούν από τη θεραπεία.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν την Τετάρτη στο Παγκόσμιο Συνέδριο Εγκεφαλικών στο Τορόντο και ταυτόχρονα δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό «The Lancet». Στη μελέτη, η οποία διενεργήθηκε σε Ευρώπη και Καναδά, συγγραφείς είναι διεθνώς καταξιωμένοι ειδικοί στη θεραπεία εγκεφαλικών επεισοδίων, μεταξύ των οποίων και ο Αν. Καθηγητής Νευροακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Παπαναγιώτου.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν διακόπτεται η ροή του αίματος σε ένα τμήμα του εγκεφάλου, συχνά οδηγεί σε μόνιμη αναπηρία και μερικές φορές στο θάνατο.

Η άμεση αντιμετώπιση στην οξεία φάση του εγκεφαλικού είναι ζωτικής σημασίας. Μια τέτοια θεραπεία, η θρομβεκτομή, περιλαμβάνει την μηχανική αφαίρεση ενός θρόμβου αίματος στον εγκέφαλο.

Η νέα έρευνα έδειξε πως:

  • Η θρομβεκτομή οδήγησε σε ένα εντυπωσιακό ποσοστό 18,4% περισσότερων ασθενών, που ανέκτησαν την ικανότητα να περπατούν χωρίς βοήθεια τρεις μήνες μετά το εγκεφαλικό τους επεισόδιο.
  • Επιπλέον, η θεραπεία συνέβαλε σε σημαντική μείωση των ποσοστών θνησιμότητας κατά σχεδόν 20%.

«Αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα φέρνουν νέα ελπίδα, ειδικά για τους ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο που φτάνουν αργά στο νοσοκομείο και μέχρι τώρα δεν ήταν επιλέξιμοι για αυτή τη θεραπεία», δηλώνει ο καθηγητής Παπαναγιώτου, ένας από τους πρωτεργάτες στο Κέντρο Επεμβατικής Θεραπείας Εγκεφαλικών Επεισοδίων των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Αρεταίειο/Αιγινήτειο/Αλεξάνδρα.

Η νέα έρευνα έχει μεγάλη σημασία και για την Ελλάδα διότι «για τη χώρα μας, υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη να ενσωματώσουμε και να οργανώσουμε αυτή τη θεραπεία σε νοσοκομεία που χειρίζονται σημαντικό αριθμό περιστατικών εγκεφαλικού επεισοδίου, διασφαλίζοντας ότι μεγιστοποιούμε τα οφέλη αυτής της επέμβασης», τονίζει ο Καθηγητής.

Η θρομβεκτομή είναι μια απαιτητική επέμβαση που αναλαμβάνουν εξειδικευμένοι επεμβατικοί νευροακτινολόγοι και ακτινολόγοι.

Στην Ελλάδα, διαθέτουμε περιορισμένο αριθμό αυτών των εξειδικευμένων ιατρών. Στα νοσοκομεία που διαθέτουν τέτοιους γιατρούς, συνήθως έναν ή δυο, περιλαμβάνονται πέρα από το Αρεταίειο, ο Ερυθρός, το Γεννηματάς, ο Ευαγγελισμός, το 251 στρατιωτικό νοσοκομείο, καθώς και νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Πάτρα και το Ηράκλειο, τα οποία συμπληρώνονται από ιατρούς και στον ιδιωτικό τομέα.

«Δεδομένης της αυξανόμενης ζήτησης για αυτή την θεραπεία, υπάρχει ουσιαστική ανάγκη για συντονισμό μεταξύ των επεμβατικών ιατρών και την υιοθέτηση ευέλικτων μοντέλων, που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στο εξωτερικό, ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτή η σωτήρια για τη ζωή θεραπεία θα εφαρμοστεί σε όλους τους ασθενείς που την έχουν ανάγκη», καταλήγει ο κ. Παπαναγιώτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ένθετο Οικονομία: Οι ημερομηνίες «κλειδιά» μέσα στον Μάρτιο για την ελληνική οικονομία

omada omada

Ν. Ανδρουλάκης: Θέλουμε να βάλουμε κανόνες για τη golden visa – Mια μόνιμη λύση και όχι ένα μπάλωμα

omada omada

Εορταστικό ωράριο Χριστουγέννων – Εμπορικός Σύλλογος Τήνου

omada omada