www.tinos24.gr
Jessica Lewis Fjxv46lt7xk Unsplash
ΕΙΔΗΣΕΙΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφαρμογές, 1555 και ένα Chatbot στο «οπλοστάσιο» της ΑΑΔΕ – Τι φέρνει το 2024

Κοινοποίηση

Σε «μερικούς μήνες» θα έχουν τεθεί σε εφαρμογή μια σειρά από εφαρμογές και αυτοματοποιημένες διαδικασίες στις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με τα όσα προανήγγειλε μέσα από μήνυμα του στα κοινωνικά δίκτυα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Πρόκειται για υπηρεσίες και εφαρμογές που στόχο έχουν να διευκολύνουν την επικοινωνία των πολιτών με το οικονομικό επιτελείο και να κάνουν πιο εύκολη τη διαδικασία, ειδικά για τις νεότερες γενιές.

Συγκεκριμένα, ο Κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στομ τετραψήφιο αριθμό επικοινωνίας «1555» του Υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ, το οποίο πλέον θα «έρθει» και στην ΑΑΔΕ.

Όπως επισήμανε, πρόκειται για «Ένα νέο, μεγάλο, σύγχρονο τηλεφωνικό κέντρο που θα δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα των φορολογουμένων»

Παράλληλα, έκανε λόγο για «μια νέα εφαρμογή στο κινητό, όπου ο κάθε πολίτης θα βλέπει το φορολογικό του ημερολόγιο και μια σειρά από άλλες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ».

Σημείωσε πως ζήτημα χρόνου είναι να παρουσιαστεί το «Chatbot» που, με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, θα μπορεί να δίνει απαντήσεις σε μια σειρά από ζητήματα πολιτών.

Τέλος, στάθηκε στην αυτόματη προσυμπλήρωση των στοιχείων στις δηλώσεις ΦΠΑ, με στόχο τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, αλλά και τη διασφάλιση εκπλήρωσης των σχετικών υποχρεώσεων.

Τα νέα ψηφιακά «όπλα» της ΑΑΔΕ
Μεγαλώνει η ψηφιακή εργαλειοθήκη της ΑΑΔΕ η οποία βάζει στην «φαρέτρα» της περισσότερες εφαρμογές για κινητά, νέα συστήματα εξυπηρέτησης πολιτών και μια πληθώρα τεχνικών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ήδη από το 2023 είναι αισθητή η «στροφή» της ΑΑΔΕ προς τις ψηφιοποιημένες διαδικασίες, καθώς στόχος της είναι να αξιοποιήσει εργαλεία που προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογίες και μεταξύ αυτών και η τεχνητή νοημοσύνη.

Μεταξύ άλλων, η ΑΑΔΕ έχει ανακοινώσει τα εξής:

Νέα ψηφιακά εργαλεία ελέγχου, όπως η διασύνδεση POS- ταμειακών, ψηφιακό δελτίο αποστολής, πιλοτικό ψηφιακό πελατολόγιο, υποχρεωτικότητα myData, ψηφιακός έλεγχος πινακίδων και ΕΛΕΓΧΟΣ live 2.0
Διαλειτουργικότητες λήψης και αξιοποίησης δεδομένων με έργα που ωριμάζουν, όπως η διασύνδεση με το Κτηματολόγιο, η καταγραφή σε πραγματικό χρόνο μεταβολών Μετόχων, Κεφαλαίου, Διοικούντων με ΓΕΜΗ & Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, η λήψη στοιχείων από ιδρύματα πληρωμών αλλοδαπής
Προσυμπλήρωση σημαντικών δεδομένων για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος
Προτεραιότητες Τελωνείων και Χημείου με εφαρμογή νέου κανονιστικού πλαισίου εποπτείας και ελέγχου εφοδιαστικής αλυσίδας καυσίμων, ολοκλήρωση του έργου εισροών – εκροών στα καύσιμα, κεντρικοποίηση ελέγχου τελωνειακών εγγράφων και αναβάθμιση επιχειρησιακής ικανότητας Χημικών Υπηρεσιών
Εξυπηρέτηση Πολιτών και Επιχειρήσεων με νέα ψηφιακά εργαλεία
Mobile apps: Εφαρμογή κινητού για φορολογικές υπηρεσίες (πληρωμή φόρων, εξατομικευμένες ενημερώσεις και alerts, wallet με σημαντικά φορολογικά έγγραφα) και δυνατότητα έκδοσης τιμολογίου και δελτίου αποστολής από το κινητό
ΚΕΦ & AI chatbot: Ενισχυμένο Τηλεφωνικό Κέντρο ΑΑΔΕ και Chatbot τεχνητής νοημοσύνης για παροχή ενημέρωσης και πλοήγηση στις ψηφιακές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ
End-to-end ψηφιακή διακοπή επιχείρησης
Αναλυτικές ψηφιακές βεβαιώσεις Μητρώου με QR
ΑΦΜ σε ανήλικα (β΄ φάση, ανήλικα από 1 έως 12 έτη)
Διασύνδεση με ΓΕΜΗ για νέες μεταβολές λοιπών νομικών προσώπων
End-to-end ψηφιακές μεταβολές έδρας και ΚΑΔ επιχείρησης
Διαδοχή κληρονόμων στη διαχείριση αποβιωσάντων
Εξουσιοδοτήσεις προσβάσεων στις εφαρμογές
Μείωση ΕΝΦΙΑ στα ασφαλισμένα ακίνητα
Ψηφιοποίηση λοιπών δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου
Αυτόματη συμπλήρωση Ε9 σε δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων
Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων
Απλοποιήσεις στη βεβαίωση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων
Νέο website ΑΑΔΕ
Τελωνειακές ψηφιακές υπηρεσίες
Single Window (Προτελωνειακές διαδικασίες)
Αυτοματοποίηση της διαδικασίας οριστικοποίησης των εξαγωγών
Αυτόματη οριστικοποίηση των διασαφήσεων εισαγωγής – Αυτόματη αποστολή της Άδειας Παράδοσης Τελωνισμένων Εμπορευμάτων
Αυτόματη απόδοση ταυτότητας ηλεκτρονικής πληρωμής που αφορούν τελωνειακές οφειλές
Ψηφιοποίηση των δελτίων εισόδου-εξόδου και μεταβίβασης εγχώριων εμπορευμάτων στις Ελεύθερες Ζώνες.

Πήγη:www.cnn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Πώς θα αντιμετωπιστεί η «βόμβα» των κλειστών ακινήτων

omada omada

ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα ηγεσία του ΓΕΕΘΑ: Καλή επιτυχία στο έργο τους 

omada omada

Γ. Γεραπετρίτης: Το σχέδιο ειρήνευσης στη Μ. Ανατολή θα πρέπει να καταδικάζει κάθε μορφής τρομοκρατία

omada omada