www.tinos24.gr
Notopoulou 768x512 1
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Νοτοπούλου: Επικοινωνία διαρκείας εις βάρος της δύσκολης καθημερινότητας και της αλήθειας 

Κοινοποίηση

«Για ένα ακόμη επικοινωνιακό σόου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη», ο οποίος επισκέφθηκε στο Γαλάτσι νεαρό ζευγάρι που απέκτησε διαμέρισμα με το πρόγραμμα «Σπίτι Μου», έκανε λόγο σε ανακοίνωσή της η τομεάρχης Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Κατερίνα Νοτοπούλου, επισημαίνοντας πως δεν είναι καλθόλου τυχαία η επιλογή, «αφού λίγες ώρες μετά γίνεται γνωστό, ότι τον περασμένο Μάιο είχαν πάρει μέρος σε θεματική συζήτηση της ΝΔ».

Η κα Νοτοπούλου, αναφέρει επίσης, ότι ο πρωθυπουργός μίλησε για την «καινοτομία» του προγράμματος και εμφανίστηκε έκπληκτος για την απορρόφηση και απήχησή του.

Ωστόσο, όπως τονίζει, «σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 40.000. Από τον αριθμό αυτόν 23.875 έλαβαν προέγκριση, και μόλις οι 9.378 προχώρησαν στο στάδιο της τελικής έγκρισης

Με άλλα λόγια, οι 3 στους 4 ενδιαφερόμενους έμειναν εκτός προγράμματος

Σύμφωνα μάλιστα με τους ισχυρισμούς της αρμόδιας Υπουργού, μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευθεί μόνο 2.542 δάνεια!

Το μέσο δάνειο που εγκρίθηκε είναι 105.000 ευρώ, που δεν μπορεί από μόνο του να καλύψει την αγορά μιας αξιοπρεπούς οικογενειακής κατοικίας.

Επομένως, οι δικαιούχοι που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Σπίτι Μου» είναι αυτοί που θα μπορούσαν να αγοράσουν κατοικία όλα τα προηγούμενα χρόνια, απλώς τώρα δανείστηκαν με χαμηλότοκο δανεισμό.

Το περιβόητο πρόγραμμα δεν σχεδιάστηκε για να εξασφαλίσει κατοικίες, αλλά στην πραγματικότητα, για να εξασφαλίσει φθηνά στεγαστικά δάνεια για όσους διέθεταν αρχικό κεφάλαιο να συνεισφέρουν στην αγορά κατοικίας, πληρούσαν τις προδιαγραφές των τραπεζών και τα κριτήρια που έθετε αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η εφαρμογή μέτρων φθηνού δανεισμού, και μάλιστα μικρής κλίμακας με βάση τις σημερινές ανάγκες, δεν μπορούν να αποτελούν την «ναυαρχίδα» στεγαστικών πολιτικών μιας χώρας που είναι «πρωταθλήτρια» του κόστους στέγασης για 5η συνεχόμενη χρονιά, και στην οποία απαιτείται ένας ολόκληρος μισθός για τη μίσθωση οικογενειακής κατοικίας.

Ως εκ τούτου, αναμενόμενη επίπτωση είναι και η μείωση της  ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα, η οποία κατέγραψε πτώση κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες το χρονικό διάστημα 2019-2022, αγγίζοντας το 72,8%. Η μείωση αυτή αντιστοιχεί σε 102.695 κατοικίες, με το στεγαστικό απόθεμα να ανέρχεται, το 2019, στις 3.949.900, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Πρόκειται για το μικρότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης, μικρότερο ακόμη και από τα «σκληρά» χρόνια των μνημονίων.

Και όλα αυτά, την ώρα που η χώρα μας είναι από τις λίγες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν διαθέτει κοινωνικές κατοικίες.

Ωστόσο, ας γίνει κοινή συνείδηση ότι η παροχή στέγασης αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και υπάγεται στον τομέα της κρατικής κοινωνικής πολιτικής. Διότι η στέγαση είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια στέγη, είναι η ευκαιρία για καλύτερες ζωές και ένα καλύτερο μέλλον.

Πηγη:ERT

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Στ. Κασσελάκης για την οικονομία: Δεν θα είναι εύκολο για μας όταν αναλάβουμε

diktio diktio

ΕΟΔΥ: Εβδομάδα με 48 νεκρούς με κορονοϊό και 38 διασωληνωμένους

omada omada

Σημαντικές φθορές στην παραλιακή οδό Τήνου – Κιονίων – Εγγραφο της Προέδρου του τοπικού

omada omada