Επιστροφή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου μετά το Νταβός και στο επίκεντρο του πρωινού καφέ, θα βρεθεί δέσμη μέτρων για τη στήριξη των νέων οικογενειών, των οικογενειών με παιδιά, την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας και την αντιμετώπισην του προβλήματος των δυσθεώρητων ενοικίων σε ένα καθόλου τυχαίο timing.
Καθώς οι αντιδράσεις για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών επιμένουν εντός της Νέας Δημοκρατίας, ενώ την Κυριακή από άμβωνος ιερείς μίλησαν στο ποίμνιο για τις αντιρρήσεις της Εκκλησίας, η κυβέρνηση εστιάζει τώρα στις οικογένειες ως αντίβαρο στις ενστάσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, στις 11:00 ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη παρουσιάζουν μέτρα πρόσθετης στήριξης των νέων γονιών, πιθανότατα στη λογική επιδομάτων στήριξης. Τα μέτρα αυτά, προανήγγειλε από το Νταβός ο Πρωθυπουργός προ ημερών, υπογραμμίζοντας ότι η Κυβέρνηση θέλει να στηρίξει ιδιαίτερα τις νέες οικογένειες.
«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού. Αυτός λοιπόν είναι ένας τομέας που αποτελεί προτεραιότητα για εμάς», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Χείρα φιλίας σε διαφωνούντες βουλευτές
Την Τρίτη το μεσημέρι συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο, με βασικό θέμα τον πολιτικό γάμο ομόφυλων ζευγαριών και την υιοθεσία, με παρέμβαση του Πρωθυπουργού. Είναι προφανές πως στην Κυβέρνηση δεν θέλουν να μονοπωληθεί άλλο ο δημόσιος διάλογος από την συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα, με δεδομένη την στρατηγική απόφαση το ζήτημα να κλείσει με αποφασιστικό τρόπο μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Άλλωστε, όσο η υπόθεση παραμένει στην επικαιρότητα, πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες για νέους «πονοκεφάλους», καθώς διαφωνούντες βουλευτές συνεχίζουν να βγαίνουν στους τηλεοπτικούς σταθμούς συντηρώντας το θέμα και αυξάνοντας την πιθανότητα νέων εντάσεων.
Ταυτόχρονα η Κυβέρνηση επιθυμεί να τείνει χείρα φιλίας και προς όσους γαλάζιους προβληματισμένους Βουλευτές έβαζαν τις τελευταίες ημέρες (και κατά τη διάρκεια των «φροντιστηρίων») ιεραρχικά, πολύ πιο ψηλά από τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών την ανάγκη στήριξης της ελληνικής οικογένειας.
Δεν είναι τυχαίο πως στην Κυριακάτικη ανασκόπηση του στο Facebook, ο Πρωθυπουργός επέλεξε να μην κάνει καμία απολύτως αναφορά στο καυτό ζήτημα των ημερών και επέλεξε να το παρακάμψει, εστιάζοντας στο ζήτημα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας σηματοδοτώντας την επαναφορά στα ζητήματα της καθημερινότητας.
«Δεν θα διστάσουμε να πάρουμε και άλλα μέτρα αν χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ακρίβειας», έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πάντως την Τρίτη αναμένεται και η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για το νομοσχέδιο της επιστολικής ψήφου, όπου δεν αποκλείεται το ζήτημα των ομόφυλων ζευγαριών να επανέλθει δυναμικά στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης με δεδομένες τις αναταράξεις και στα κόμματα της αντιπολίτευσης και τη σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ.
Οι πέντε πυλώνες για τη στήριξη της οικογένειας
Η Υπουργός Κοινωνική Συνοχής και Οικογένειας έχει ήδη λάβει εντολή από τον Πρωθυπουργό να παραδώσει μέχρι τον Μάιο ένα μακρόπνοο σχέδιο αντιμετώπισης του Δημογραφικού, το οποίο περιλαμβάνει πέντε πυλώνες.
Στήριξη της οικογένειας, ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, διαχείριση της γήρανσης και πρωτίστως τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής με παράλληλη προώθηση της ανάπτυξης.
Όπως δήλωσε εξάλλου σε συνάντησή του την Παρασκευή ο Υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τη Δημοκρατία και το Δημογραφικό «η οικογένεια αποτελεί το βασικό δομικό στοιχείο της κοινωνίας και πρέπει να συνεχίσουμε τη στήριξη των γονέων όσο και των παιδιών».
Σύμφωνα με την Eurostat στην Ελλάδα, μεταξύ των νοικοκυριών με παιδιά, το 47,4 % έχει ένα παιδί, το 2022 η χώρα έσπασε κάθε προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ από το 1955, καθώς καταγράφηκαν λιγότερες από 80.000 γεννήσεις. Από το 2010 το ισοζύγιο γεννήσεων/ θανάτων είναι μονίμως αρνητικό. Στοιχεία τα οποία δεν έχουν περάσει απαρατήρητα από τους γαλάζιους επιτελείς.
Πήγη:www.cnn.gr