www.tinos24.gr
Building.reuters 1536x1024
ΕΙΔΗΣΕΙΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς εξελίσσεται η αγορά ακινήτων σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή – Ο ρόλος της Ελλάδας

Κοινοποίηση

Θετική αναμένεται να είναι η χρονιά τόσο για τα ελληνικά όσο και για τα ευρωπαϊκά ακίνητα, καθώς οι επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η ελπιδοφόρα αυτή εξέλιξη, σύμφωνα με την έρευνα της Savills, βασίζεται στο ότι o πληθωρισμός θα υποχωρήσει νωρίτερα από το αναμενόμενο και στο δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αρχίσει να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική της το πρώτο εξάμηνο του 2024, προκαλώντας σταδιακή αναζωπύρωση των επενδύσεων.

Θετικό επίσης είναι το κλίμα και στη Μέση Ανατολή, με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να μην επικεντρώνονται πλέον αποκλειστικά και μόνο στον πετρελαϊκό τομέα αλλά να στρέφονται στον κλάδο των κατασκευών και των ακινήτων. Μάλιστα, στην περίπτωση των ΗΑΕ η έντονη δραστηριότητα στο real estate είναι πιθανόν να καθοδηγηθεί από τα περιουσιακά στοιχεία των ιδιωτών, ενώ η Σαουδική Αραβία θα γίνει μάρτυρας μεγαλύτερης αναπτυξιακής χρηματοδότησης και ευκαιριακών επενδύσεων.

Σε ό,τι αφορά τα ενοίκια των εμπορικών ακινήτων μέσα στη χρονιά, καθώς τα ποσοστά κενών θέσεων παραμένουν χαμηλά, αναμένεται μια ήπια αύξηση. Ήδη, στην ελληνική αγορά ο μέσος όρος ενοικίου για τα σύγχρονα κτίρια γραφείων αυξήθηκε στα 28 ευρώ/τ.µ./μήνα κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2023, με ορισμένες συμφωνίες να υπερβαίνουν ακόμα και το όριο των 30 ευρώ/τ.μ./μήνα. Ποσό που αναμένεται να αυξηθεί μέσα στο 2024 όσο μειώνεται το ποσοστό διαθέσιμων γραφείων προς ενοικίαση.

Στην Ευρώπη, παρά τα ευέλικτα μοντέλα εργασίας μετά την πανδημία, τα ποσοστά κενών θέσεων γραφείων κατά μέσο όρο είναι μόλις 8,3%, αυξημένα μόνο κατά 300 μονάδες βάσης (μ.β) από πριν από την πανδημία. Αυτό θα οδηγήσει στην αύξηση των ενοικίων, ιδιαίτερα στις βασικές αγορές της Δυτικής Ευρώπης, καθώς οι κάτοικοι αναζητούν τα καλύτερα κτίρια γραφείων στην κατηγορία τους.

Στα ΗΑΕ, τα ποσοστά κενών θέσεων βρίσκονται κάτω του 5% σε προνομιακές τοποθεσίες και η στροφή στα πράσινα κτίρια οδήγησε σε διψήφια αύξηση των ενοικίων το 2023. Αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί. Στην πραγματικότητα, τα βασικά ενοίκια ενδέχεται να αυξηθούν έως και 20% το 2024, χάρη στην περιορισμένη προσφορά.

Το 2024, ισχυρή θα παραμείνει και η αύξηση των ενοικίων για τις κύριες μονάδες logistics, ειδικότερα οι επενδυτές θα στραφούν στις prime αγορές της Ευρώπης που δεν είναι άλλες από τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και την Ισπανία. Στη Μέση Ανατολή, οι τομείς της εφοδιαστικής και της βιομηχανίας επωφελούνται από τις συνεχιζόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την αύξηση του εξωτερικού εμπορίου.

Σε ελληνικό έδαφος συνεχίζεται η ταχεία ανάπτυξη των ελληνικών logistics, με τη ζήτηση να εξακολουθεί να βρίσκεται στα ύψη και να υπερβαίνει κατά πολύ την προσφορά. Ήδη μέσα σε μία δεκαετία η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική βελτίωση με βάση τις επιδόσεις της στα logistics, καθώς από την 72η θέση που βρισκόταν στον δείκτη Logistics Performance Index της παγκόσμιας τράπεζας, σήμερα έχει φτάσει στη 19η θέση.

Στον οικιστικό τομέα, η Ευρώπη έχει δει συνεχιζόμενη ισχυρή αύξηση των ενοικίων κατοικιών στις περισσότερες αγορές. Αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί το επόμενο έτος, καθώς ο ρυθμός των νέων κατασκευών αρχίζει να μειώνεται σε μεγάλο μέρος της ηπείρου.

Ωστόσο, αναμένεται ότι η αύξηση των ενοικίων θα επιβραδυνθεί μακροπρόθεσμα, καθώς η οικονομική προσιτότητα γίνεται μια αυξανόμενη πρόκληση για τα νοικοκυριά. Σε διαφορετικό σημείο του κύκλου βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς το ελάχιστο απόθεμα κατοικιών, η Χρυσή Βίζα, το Airbnb και οι συνεχόμενες ξένες επενδύσεις δεν θα οδηγήσουν σε μια αποκλιμάκωση των τιμών.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η αύξηση της αξίας των ενοικίων κατοικιών είναι πιθανό να μετριαστεί, χάρη στις νέες εκκινήσεις και μεταβιβάσεις. Η αναπτυξιακή δραστηριότητα έχει αυξηθεί στο Άμπου Ντάμπι, λόγω των ακινήτων πολυτελείας, έτσι οι μέσες τιμές έχουν αυξηθεί και οι νέες τιμές αναφοράς για τα πολυτελή ακίνητα που καθορίστηκαν το 2023 είναι πιθανό να διατηρηθούν.

Η αύξηση του πληθυσμού στο Ριάντ ακόμη, που προβλέπεται να φτάσει τα 7,9 εκατομμύρια έως το 2030, από 6,4 εκατομμύρια το 2015, οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης για κατοικίες.

Πήγη:www.newsit.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Αντόνιο Ταγιάνι υπερασπίστηκε τη δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου περί «λευκής σημαίας» της Ουκρανίας

omada omada

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους

omada omada

ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις: Πώς βοηθά τα ζευγάρια να φέρουν στον κόσμο ένα υγιές παιδί

omada omada