www.tinos24.gr
αρχείο λήψης 2024 01 22t134539.679
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Αμφίβολη έως αδύνατη η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ λόγω Η1Ν1

Κοινοποίηση

Λόγω ασθένειας του πρωθυπουργού δεν ξέρουμε αν θα γίνει αύριο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο ενδεχομένως θα επαναπρογραμματιστεί. Κακώς έχει περάσει η εντύπωση ότι είναι έκτακτο, μιλάμε για τακτικό υπουργικό συμβούλιο και σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε επίσπευση για ένα συγκεκριμένο θέμα, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απαντώντας σε πολλές ερωτήσεις πολιτικών συντακτών σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Στο υπουργικό συμβούλιο επίκειται και σημαντική παρέμβαση κατά της καθυστέρησης της απονομής της Δικαιοσύνης, είπε ο κ. Μαρινάκης και ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση δεν βάζει σε δημοψήφισμα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι «παραμένει στο πρόγραμμα το υπουργικό συμβούλιο, αλλά αν δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να συμμετάσχει θα αναβληθεί για λίγες ημέρες. Αμφίβολη είναι επίσης η επίσκεψη στις ΗΠΑ του πρωθυπουργού έως αδύνατη, το πρόγραμμα μένει ως έχει και θα αξιολογείται η πορεία της υγείας του».

«Είναι κάτι σωστό και γι’ αυτό το νομοθετούμε αφού βάζει κανόνες σε μιά ιερή διαδικασία. Το κράτος οφείλει να προσπαθεί να δίνει δικαιώματα στους πολίτες και μιλάμε για ισότητα στον πολιτικό γάμο και ισότητα ώστε να μην υπάρχουν παιδιά κατώτερου Θεού, ενώ θα αξιολογούνται και οι δύο γονείς. Το ζήτημα δεν πρέπει να διχάζει. Η Εκκλησία της Ελλάδος διαδραματίζει ρόλο για τον οποίο πρέπει να είμαστε όλοι ευγνώμονες», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι αγώνες να γίνονται σε ανοιχτά γήπεδα, απάντησε ο κ. Μαρινάκης σε ερώτημα σχετικά με το νομοσχέδιο για την οπαδική βία. Κατανοώντας την αγανάκτηση φιλάθλων που έμειναν εκτός γηπέδων, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι το διάστημα αυτό δεν πήγε χαμένος καθώς ψηφίζεται ένα πλαίσιο για ασφαλή διεξαγωγή αγώνων. Εμεις θέλουμε να προστατέψουμε τον επαγγελαμτικό αθλητισμό, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς σχετικά με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. «Όλα όσα είπαμε ένα μήνα πριν υλοποιούνται και θα καταβάλλουμε τη μέγιστη προσπάθεια να γίνουν όλα στην ώρα τους».

Χρηματοδότηση ενός δισ. προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα Πανεπιστήμια, τονίζοντας ότι ήδη έχει αυξηθεί η χρηματοδότηση κατά 50%, είπε ο κ. Μαρινάκης σε άλλη ερώτηση, σχετικά με τα μη κρατικά ΑΕΙ.

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση

Η Κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει στην ελληνική οικογένεια με σεβασμό στα δημόσια οικονομικά, με λελογισμένα μέτρα για να ενισχυθούν κατά το δυνατόν, οι νέοι γονείς απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια. Όπως τόνισε και στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg ο Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, «θέλουμε να στηρίξουμε ιδιαίτερα τις νέες οικογένειες, τις οικογένειες με παιδιά. Αυτός είναι ένας τομέας που αποτελεί προτεραιότητα για μας».

Γι΄ αυτό το λόγο επεξεργαζόμαστε συνεχώς παρεμβάσεις, σε συνέχεια όσων έχουν ήδη υλοποιηθεί, προκειμένου να στηρίξουμε τους νέους γονείς και να ενισχύσουμε περαιτέρω το πλαίσιο κοινωνικών μέτρων που ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή.

Και σε αυτόν τον τομέα, οι παρεμβάσεις μας είναι δυναμικές και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ελληνική οικογένεια, καθώς η αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησης.


Τίθεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα.

Το νομοσχέδιο κινείται σε τέσσερις άξονες: εκλογή ευρωβουλευτών, επιστολική ψήφος – διευκόλυνση ψήφου εκλογέων, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και διευκόλυνση πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στον προεκλογικό διάλογο.

Στόχος αυτής της εμβληματικής και ιστορικής μεταρρύθμισης είναι η διευκόλυνση των εκλογέων είτε εκείνοι κατοικούν στο εξωτερικό, είτε ζουν στην Ελλάδα και αδυνατούν για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων λόγοι υγείας, αναπηρίας, δουλειάς, σπουδών, να μεταβούν στον τόπο όπου έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα προκειμένου να ψηφίσουν.

Με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών:

  • Αλλάζει τελείως το τοπίο της ψήφου αποδήμων, αλλά και το τοπίο και για τους εκλογείς στην Ελλάδα
  • Αποτελεί μια μεγάλη, ουσιαστική κίνηση, για την ενίσχυση συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία. Μετά τις Ευρωεκλογές του 2014 κατά τις οποίες σημειώθηκε ιστορικό χαμηλό συμμετοχής των εκλογέων, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενθάρρυνε τα Κράτη-Μέλη να υιοθετήσουν, μεταξύ άλλων, την επιστολική ψήφο για να αυξήσουν τη συμμετοχή.
  • Η δυνατότητα αύξησης της συμμετοχής συνεπάγεται διεύρυνση και εμβάθυνση της Δημοκρατίας, καθώς αυτή γίνεται πιο αντιπροσωπευτική. Τα αποτελέσματα των εκλογών αντικατοπτρίζουν τις απόψεις περισσότερων πολιτών και κοινωνικών ομάδων, που για λόγους, οικονομικούς ή αντικειμενικούς, μπορεί να είχαν πρακτικές δυσκολίες συμμετοχής στη διαδικασία.
  • Το Κράτος εκσυγχρονίζεται, συμπορεύεται με πιο σύγχρονες θεσμικές διαδικασίες, ανταποκρίνεται στις ευρωπαϊκές συστάσεις, υιοθετεί καλές πρακτικές δημόσιας

διοίκησης και αξιοποιεί τη διεθνή εμπειρία, προσαρμόζοντάς την στα δεδομένα της χώρας. Σε 22 από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ προβλέπεται κάποιου είδους επιστολική ψήφος, όπως και στην Αυστραλία και στις Πολιτείες των ΗΠΑ, με διαφοροποιήσεις.


Ξεκινά σήμερα η παραγωγική λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων. Μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, θα γίνεται παρακολούθηση, από το Υπουργείο Υγείας, του αποθέματος και της διακίνησης επιλεγμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ελλείψεων.

Η πλατφόρμα θα επιτρέπει τον υπολογισμό του αποθέματος σε όλα τα σημεία της εφοδιαστικής αλυσίδας συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών φαρμακείων. Με την πλήρη λειτουργία του, το σύστημα θα παρέχει τη δυνατότητα διαχείρισης του αποθέματος για την αντιμετώπιση των ελλείψεων, κατόπιν ανάλυσης πραγματικών δεδομένων και την ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί για την παρακολούθηση των ελλείψεων στα φάρμακα.

Η εξέλιξη του συστήματος περιλαμβάνει αλγόριθμους που θα επιτρέπουν με κριτήρια όπως επιδημιολογικά δεδομένα, στοιχεία αγοράς, ιστορικά δεδομένα καταναλώσεων, κτλ, τη δημιουργία ενός καινοτόμου προβλεπτικού μοντέλου φαρμακευτικών ελλείψεων.

Τέλος το σύστημα θα μπορεί να υποστηρίζει μία εφαρμογή σε κινητό τηλέφωνο, κατάλληλα προσαρμοσμένη στις ανάγκες των πολιτών, με σκοπό τη διευκόλυνσή τους στην αναζήτηση και την εύρεση κρίσιμων φαρμακευτικών σκευασμάτων.


Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και την λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

Οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου αποσκοπούν στην ενίσχυση και την ισχυροποίηση του θεσμικού πλαισίου για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας ώστε να προστατευθεί αποτελεσματικά ο επαγγελματικός αθλητισμός, οι φίλαθλοι και οι αθλητές. Τα μέτρα αφορούν, μεταξύ άλλων, στην ρύθμιση του πλαισίου λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων, την τοποθέτηση συστημάτων ηλεκτρονικής εποπτείας των αθλητικών εγκαταστάσεων, τον έλεγχο εισόδου των φιλάθλων στους χώρους του γηπέδου, την ενίσχυση διοικητικών και ποινικών μέτρων σε περίπτωση παραβάσεων, την σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Συντονισμού και αναδιαμορφώνεται η Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης στη Βίας,


Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, για την κακοκαιρία καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.


Με απόφαση του Υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα εντάσσεται στο «Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών 2021 – 2025» το έργο προμήθειας εξοπλισμού σχολικών μονάδων σε όλη την Επικράτεια.

Σκοπός του έργου είναι η κάλυψη των αναγκών των σχολείων όλης της Ελλάδας με τον απαιτούμενο, σύγχρονο εξοπλισμό, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες εκπαίδευσης των μαθητών.

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε σχεδόν 11 εκατομμύρια ευρώ, χρηματοδοτείται από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης και περιλαμβάνει την προμήθεια εξοπλισμού όπως: θρανία, καθίσματα, έδρες και πίνακες των αιθουσών διδασκαλίας, εξοπλισμό για άτομα με αναπηρίες, κλπ.

Η ποιότητα των κτιριακών υποδομών και του εξοπλισμού των σχολικών μονάδων σε όλη την Επικράτεια, αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την αναβάθμιση της συνολικής ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου.


Συνεδρίασε προ ολίγου στο Στρασβούργο, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία εξελέγη ομόφωνα ως νέος της Πρόεδρος ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

Ο κ. Ρουσόπουλος στηρίχθηκε και από τα πέντε μεγάλα κόμματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, ενώ δεν υπήρξε καμία άλλη υποψηφιότητα. Η ανάληψη αυτών των σημαντικών καθηκόντων από έναν Έλληνα πολιτικό και μάλιστα για πρώτη φορά, αποτελεί άλλη μια επιβεβαίωση της ενίσχυσης της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό και δηλώνει την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων εταίρων μας στην πολιτική της χώρας μας, την αναγνώριση της αξιοπιστίας της, των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που υλοποιούνται και των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται σε επίπεδο κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ευχόμαστε καλή και παραγωγική θητεία στον νέο Πρόεδρο και κάθε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για τον E’ κύκλο του ειδικού προγράμματος απασχόλησης ρητινεργατών

omada omada

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Αντόνιο Ταγιάνι υπερασπίστηκε τη δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου περί «λευκής σημαίας» της Ουκρανίας

omada omada

Αποχή των δικηγόρων από τη νομική βοήθεια

omada omada