www.tinos24.gr
4e0c7e9ece302858e3828c3edf93b426 L
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο εργοτάξιο της μονάδας αντλησιοταμίευσης Αμφιλοχίας ο Κ. Μητσοτάκης: Πρωτοποριακό έργο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα

Κοινοποίηση

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε τη μονάδα αντλησιοταμίευσης Αμφιλοχίας που αποτελεί το μεγαλύτερο έργο παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας με τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης στη χώρα μας, αναβαθμίζοντας το εγχώριο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και το ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας.

Χαρακτηριστικά του έργου:

  • Δύο ανεξάρτητα αντλησιοταμιευτικα συστήματα
  • Ενοποιημένος σταθμός παραγωγής άντλησης ηλεκτρικής ενέργειας
  • Αναστρέψιμες μονάδες συνολικής δυναμικότητας 680 730 mw
  • Δύο φράγματα
  • Σύραγγες προσαγωγής μήκους 4,4 χιλιομετρων

Εδώ στα ορεινά της Αμφιλοχίας δρομολογείται ένα πρωτοποριακό έργο, όχι μόνο για τα ελληνικά αλλά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Αυτό το σημαντικό έργο αντλησιοταμίευσης ουσιαστικά θα πρέπει να το φανταστούμε ως μια πολύ μεγάλη μπαταρία. Όταν έχουμε πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας μετακινούμε νερό από τον χαμηλό ταμιευτήρα στον υψηλό και όποτε το σύστημα χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια γίνεται ακριβώς η αντίστροφη πορεία” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Το έργο αυτό έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία διότι θα μειώσει τελικά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και θα μας επιτρέψει να χρησιμοποιούμε περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να τις αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο” δήλωσε, αφού ξεναγήθηκε στο εργοτάξιο και ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργο Περιστέρη, και τον διευθυντή του έργου Δημήτρη Βράγκο.

Είναι ένα έργο το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 250 εκατομμύρια και όταν με το καλό ολοκληρωθεί, μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια, θα έχει μια σημαντικότατη προστιθέμενη αξία για τη συνολική σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος, καθώς δεν μπορούμε να προσδοκούμε στη μέγιστη δυνατή διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χωρίς να έχουμε μεθόδους αποθήκευσης.

Στο εργοτάξιο της μονάδας αντλησιοταμίευσης Αμφιλοχίας ο Κ. Μητσοτάκης: Πρωτοποριακό έργο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα

Και η αντλησιοταμίευση είναι εκείνη η μέθοδος αποθήκευσης που έχει και τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, καθώς σε αυτό το εργοτάξιο θα απασχοληθούν στην πλήρη του ανάπτυξη σχεδόν 1.000 εργαζόμενοι, οπότε μιλάμε και για πολλές περισσότερες δουλειές για την ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Οπότε, προσβλέπουμε στη γρήγορη ολοκλήρωση αυτού του πολύ καινοτόμου όπως είπα και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα έργου και με το καλό να ξαναβρεθούμε εδώ να το εγκαινιάσουμε“, πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Είναι ένα έργο που έχει πολύ μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία, 70% θα μείνει στην Ελλάδα από τη δαπάνη του έργου εν αντιθέσει με άλλα συστήματα αποθήκευσης. Και προχωράμε ταχύτατα με μεγάλη απασχόληση. Πιστεύουμε σε λίγα χρόνια αυτό θα μπορεί να εξυπηρετεί το ηλεκτρικό σύστημα όλης της χώρας και να επιτρέψει την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ ούτως ώστε η Ελλάδα να γίνει πιο αυτάρκης και πιο φτηνή σε ηλεκτρισμό”, ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Περιστέρης.

Μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές και θέσεις εργασίας στην περιοχή

Όπως επισημαίνεται από αρμόδιες πηγές, ο σταθμός αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία θα έχει συνολική ισχύ 680 MW και τη δυνατότητα να παράγει περισσότερες από 800 γιγαβατώρες πράσινης ενέργειας ανά έτος, συμβάλλοντας στη μείωση της χρήσης εισαγόμενων καυσίμων και εξυπηρετώντας τους στόχους της πράσινης μετάβασης.

Στο εργοτάξιο της μονάδας αντλησιοταμίευσης Αμφιλοχίας ο Κ. Μητσοτάκης: Πρωτοποριακό έργο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα

Τα συνολικά οφέλη από την ένταξή του στο ηλεκτρικό σύστημα εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 120 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, με σημαντική ελάφρυνση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές.

Για την κατασκευή του σταθμού δημιουργούνται περίπου 1.000 θέσεις εργασίας. Στη φάση της λειτουργίας θα δημιουργηθούν 60 νέες θέσεις εργασίας, που θα αφορούν εξειδικευμένο και βοηθητικό προσωπικό.

Οι τεχνικές μελέτες του έργου, το οποίο αναμένεται να συμβάλλει και στη μεταφορά ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και άλλων κρατών, συγχρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα «Connecting Europe Facility», ενώ μέρος της συνολικής επένδυσης χρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Πηγη:ERT

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Μελέτη: Ποια είναι τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές στην αναζήτηση εξατομικευμένων θεραπειών

omada omada

Πώς εξελίσσεται η αγορά ακινήτων σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή – Ο ρόλος της Ελλάδας

diktio diktio

Οι νέοι έπαρχοι των Κυκλάδων – Με έντονο άρωμα γυναίκας

omada omada