www.tinos24.gr
Ezgif 4 E501c5a6b6
ΕΙΔΗΣΕΙΣΥΓΕΙΑ

Έρευνα: Τα παιδιά που πίνουν ενεργειακά ποτά είναι πιο επιρρεπή σε διαταραχές ψυχικής υγείας

Κοινοποίηση

Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Newcastle and Teesside, τα ενεργειακά ποτά μπορούν να έχουν αρνητική επίδραση στον εγκέφαλο των παιδιών καθώς η χρήση τους αυξάνει τον κίνδυνο ψυχικών προβλημάτων, όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα (ADHD), η κατάθλιψη, το άγχος και οι αυτοκτονικές σκέψεις.

Η κατανάλωση ενεργειακών ποτών αποσκοπεί στην ενίσχυση της ενέργειας με καφεΐνη και άλλα διεγερτικά. Στην έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Public Health, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από 57 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 1,2 εκατομμύρια παιδιά και νέοι από περισσότερες από 21 χώρες που κατανάλωναν ενεργειακά ποτά.

Οι ερευνητές βρήκαν αρνητικές συνέπειες για την ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών που προκαλούνται από την κατανάλωση ενεργειακών ποτών. Με βάση αυτά τα ευρήματα, ερευνητές και άλλοι βρετανικοί οργανισμοί υγείας έκαναν έκκληση στην κυβέρνηση να απαγορεύσει την πώληση ενεργειακών ποτών σε παιδιά κάτω των 16 ετών.

Εν τω μεταξύ, η κατανάλωση αλκοόλ σε συνδυασμό με το Red Bull κάνει τους ανθρώπους πιο πιθανό να είναι βίαιοι, τονίζουν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, ο συνδυασμός αλκοόλ και ενεργειακών ποτών αυξάνει τον κίνδυνο σωματικής, λεκτικής και σεξουαλικής επιθετικότητας.

Η έκθεση εξέτασε 17 μελέτες που πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως μεταξύ 2002 και 2023, καθώς και τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας κάτω των 25 ετών.

Μεταξύ των συμμετεχόντων που κατανάλωναν αλκοολούχα ενεργειακά ποτά, οι τσακωμοί, ο εκφοβισμός, η θυματοποίηση και η σεξουαλική βία ήταν οι πιο συνηθισμένες συμπεριφορές.

Πηγή: Top Albania Radio – Μετάφραση: Σταυρούλα  Ευαγγέλου ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Σ. Φάμελλος στο Πρώτο: Δεν υπάρχει θέμα εντός του ΣΥΡΙΖΑ για κάτι ταυτοτικό για εμάς (audio)

omada omada

Νέος κατώτατος μισθός: Δύο ειδικοί αναλύουν τις αυξήσεις στα επιδόματα που θα συμπαρασύρει

omada omada

ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα ηγεσία του ΓΕΕΘΑ: Καλή επιτυχία στο έργο τους 

omada omada