www.tinos24.gr
Istock 1281693485 1200x800
ΕΙΔΗΣΕΙΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο νέα «εργαλεία» για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους το 2024

Κοινοποίηση

Δύο νέα «εργαλεία» θα συμπληρώσουν το πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους το 2024 και θα ενισχύσουν τη ροή χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα προς την πραγματική οικονομία.

Πρόκειται για την Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης και το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων που θα αποτελέσουν το «ηλεκτρονικό μάτι» για τη δυνατότητα δανεισμού των πολιτών και την πρόληψη της υπερχρέωσής τους. Η Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ασύμμετρης πληροφόρησης μεταξύ φορέων του δημόσιου τομέα και ιδιωτικών φορέων της οικονομίας για την πιστοληπτική ικανότητα φυσικών και νομικών προσώπων μέσω της πιστοληπτικής βαθμολόγησής τους (credit scoring) σε σχέση με χρέη τους προς το Δημόσιο.

Ο απώτερος στόχος της σύστασής της θα είναι η αποτροπή της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων και ληξιπρόθεσμων οφειλών προς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και η πρόληψη της υπερχρέωσης των φυσικών και νομικών προσώπων.

Οι φορείς του δημόσιου τομέα θα παρέχουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης στοιχεία οικονομικής συμπεριφοράς των οφειλετών τους σε βάθος διετίας, προκειμένου η Αρχή να χορηγεί πιστοληπτική βαθμολόγηση (credit scoring) στους πολίτες σε σχέση με οφειλές τους προς το Δημόσιο.

Το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων θα αποσκοπεί στην ενίσχυση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας από το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, μέσω της βελτίωσης της παρεχόμενης πληροφόρησης, της ορθολογικότερης αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των δυνητικών δανειοληπτών και της εν γένει συνδρομής στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων χρηματοδότησης.

Το Μητρώο θα είναι ένα πληροφοριακό σύστημα που θα τηρείται στην ΤτΕ και θα καταγράφει σε αναλυτική βάση το ιστορικό πληρωμών, τα είδη των παρεχόμενων εξασφαλίσεων και κάθε άλλη πληροφορία που σχετίζεται με κάθε μορφής πίστωση προς φυσικά ή νομικά πρόσωπα από πιστωτικά και εν γένει χρηματοδοτικά ιδρύματα που έχουν την καταστατική τους έδρα στην Ελλάδα, καθώς και από τα υποκαταστήματα αλλοδαπών πιστωτικών ή χρηματοδοτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Βάσει των πληροφοριών που θα τηρούνται στο Μητρώο θα καταρτίζεται επίσης πιστωτική έκθεση για όλα τα πιστοδοτούμενα πρόσωπα.

Η ΤτΕ θα διατηρεί τα δεδομένα οικονομικής συμπεριφοράς για το χρονικό διάστημα που θα ορίζεται στην Πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, με έναρξη τον χρόνο άντλησης κάθε δεδομένου από τα συστήματα του αντίστοιχου πιστωτή για τις ανάγκες καταχώρισής του στο Μητρώο.

Ο χρόνος τήρησης στο Μητρώο των δεδομένων, δηλ. των προσωπικών πληροφοριών και των δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, θα ορίζεται στην Πράξη του Διοικητή ανάλογα με την κατηγορία αυτών και την εξόφληση ή μη της οφειλής.

Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής, τα δεδομένα οικονομικής συμπεριφοράς θα διατηρούνται σε μορφή που δεν επιτρέπει τον προσδιορισμό της ταυτότητας των υποκειμένων και θα μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο για την εκπόνηση οικονομικών αναλύσεων και στατιστικών μελετών.

Πήγη:www.newsit.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Χαιρετισμός του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Στ. Κασσελάκη στο Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Κοζάνη

diktio diktio

1η συνεδρίαση τουριστικής επιτροπή του Δήμου Τήνου

omada omada

Στ. Άνθης, μέλος ευρ. δικτύου ΛΟΑΤΚΙ: Τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν παιδιά 

omada omada